Nye kurs- og utdanningstilbud

KORO vil arrangere kurs i samarbeid med de nasjonale utdanningsinstitusjonene innen feltet fra høsten 2015. Flere av kunstutdanningene i Norge er nå i ferd med å opprette egne studieprogrammer for kunst i offentlige rom.

Javel av Arne Revheim og Finn Eirik Modahl, foran Kilden teater- og konserthus i Kristiansand. Photographer: Werner Zellien

KORO har nasjonalt ansvar for utviklingen av kompetanse innen kunst i offentlige rom, og arrangerer blant annet kurs for fagfolk som er tatt opp i KOROs register. Nå har KORO tatt initiativ til et samarbeid med de nasjonale kunstutdanningsinstitusjonene om kurs og utdanningstilbud.

Samarbeidet vil bestå i å videreutvikle KOROs kurs for prosjektledere og kuratorer. Tidligere har KOROs kurs for det meste blitt holdt i Oslo, men fra og med høsten vil KORO arrangere kurs rundt om i landet. Målet er at tilbudet skal bli lettere tilgjengelig, men også å dra nytte av kompetansen som finnes ved de ulike universitetene og høgskolene. Institusjonene KORO vil samarbeide med, er Kunsthøgskolene i Bergen og Oslo, NTNU i Trondheim og Kunstakademiet i Tromsø.

Kursene KORO arrangerer sammen med utdanningsinstitusjonene vil først og fremst være rettet mot nyopptatte i KOROs register, men deler av kursene vil også kunne være åpne for studenter, aktører innenfor feltet kunst i offentlige rom, og andre interesserte. En oversikt over KOROs kurstilbud vil bli offentliggjort på KOROs nettsider over sommeren.

Samarbeidet vil dessuten bestå i å koordinere utdanningstilbudet på et nasjonalt plan. Kunsthøgskolen i Oslo satte fra høsten 2014 i gang et nytt masterprogram for kunst i offentlige rom. Institutt for billedkunst ved NTNU i Trondheim planlegger et masterprogram rettet mot produksjon av offentlig kunst, som skal ha oppstart høsten 2016.

Kunsthøgskolen i Bergen gjenoppretter fra og med høsten 2015 sitt masterprogram i kuratering, og planlegger at deler av dette skal fokusere på kunst i offentlige rom.

KORO har i lengre tid hatt ambisjoner om et løft for kurs og utdanningsvirksomheten og ambisjonen fra KOROs side er at disse nye tilbudene skal føre til en sterkere profesjonalisering og en styrking av kompetansen blant annet når det gjelder produksjon og kuratering. 

Kunst i offentlige rom er et voksende felt, med et stort antall private og offentlige oppdragsgivere. Ved inngangen til 2015 var KORO involvert i 153 prosjekter, og med en total prosjektramme på over 250 millioner kroner.