Tildelinger KOM høsten 2015

Det kom inn 33 søknader til KOM-ordningen innen fristen 1. september 2015. KORO har nå fordelt 4,5 millioner kroner til 11 prosjekter, i syv fylker.

– Det har aldri kommet så mange søknader til KOM-ordningen som i 2015, sier Truls Ramberg, som er ansvarlig for KOM-ordningen i KORO. Inkludert søknadene som kom inn til årets første søknadsrunde som hadde frist i mars, har KORO mottatt 59 søknader til denne ordningen. Totalt er det fordelt 8 millioner kroner gjennom KOM i 2015.

– På grunn av den store søknadsmengden har utvalget som har vurdert søknadene måttet prioritere hardt.

I 2014 la KORO om ordningen for å gjøre det enklere for kommuner, fylkeskommuner og andre å søke. KORO har også satt i gang en satsning på stedsutvikling og prosjekter knyttet til biblioteker.

– I tråd med retningslinjene for ordningen og utlysningen, har utvalget prioritert prosjekter preget av høy kvalitet og prosjekter som peker mot nye måter å jobbe med stedsutvikling på. Det har også vært et mål å sikre en best mulig geografisk spredning av midlene, sier Ramberg.

Som i forrige søknadsrunde, var størstedelen av søknadene knyttet til stedsutviklingsprosjekter.

– Søknadsbunken vitner om at norske kommuner og fylkeskommuner ønsker å satse på kunst i offentlig rom, sier han.

Utvalget som har vurdert søknadene består av billedkunstner Toril Johannessen, Arkitekt Gaute Brochmann og Nora Ceciliedatter Nerdrum og Truls Ramberg, som er kuratorer i KORO.

 

Følgende prosjekter er innvilget støtte:

 

Skulptur av Odd Tandberg i Ås sentrum støttes med 200.000 kroner.

En skulptur av Odd Tandberg er planlagt til en ny gågate i Ås sentrum. Kommunen ønsker å heve kvaliteten på sentrale gaterom i Ås sentrum, og som en del av denne satsningen skal gågata, og flere andre gater i området, legges om og opprustes. Ås ligger i pendleravstand til store deler av Østlands-området og er en kommune i vekst, blant annet gjennom utvidelsen av universitetet på Ås, NMBU. Billedkunstneren Odd Tandberg er selv fra Ås og er en sentral kunstner innenfor offentlig kunst. På 1960- og 70–tallet laget han flere offentlige arbeider som har høy anseelse, for eksempel ved NVE- og NHO- byggene på Majorstuen og i Hydroparken i Oslo. Skulpturen i gågata skal være nærmere fire meter høy og ha en sokkel som også kan fungere som en sittebenk, designet av landskapsarkitekt Sveinung Skjold.

 

Liv på Nes støttes med 200.000 kroner.

Nesflaten er ei lita bygd i Suldal kommune i Rogaland, med rundt 240 innbyggere. Som en del av en satsning på å vitalisere bygda skal foreningen Liv på Nes i samarbeid med Suldal kommune gjennomføre et kunstprosjekt som blant annet består i en ombygging av sentrumsbygget. ArtConnextion fra Lille i Frankrike har samarbeidet med foreningen om utvikling av et skisseprosjekt av den danske samtidskunstneren Jeppe Hein. ArtConnextion er en av samarbeidspartnerne til statlige Fondation de France og utvikler stedsspesifikke kunstprosjekter i samarbeid med lokale krefter rundt om i verden. Jeppe Heins prosjekt omfatter en ombygging av sentrumshuset som ligger ved fergekaia, og som rommer nærbutikk, og en fonteneskulptur.Sauda og Suldal kommune arbeider for å etablere en arkitektur-rundtur, der dette prosjektet vil inngå, sammen med Geir Grungs Hydro-anlegg i Nesflaten, og Peter Zumptors Allmannajuvet.

 

Sirene støttes med 800.000 kroner.

Foreningen Sirene har som ambisjon å øke samtidskunstens tilstedeværelse i Larvik gjennom et større arrangement i 2017. Arrangementet vil bli gjennomfør i samarbeid med Larvik kommune og blant andre Studio Nille/Anders Smebye, Teaterhuset Munken/Performancegruppen PUBLIKUM og Bølgen kulturhus. KOROs bidrag til prosjektet er øremerket en midlertidig paviljong i Larvik sentrum, som utformes av Larvik-kunstneren Chris Bould og Rintala Eggertsson arkitekter. Paviljongen skal være arena for performanser og andre arrangementer som vil finne sted i løpet av sommeren og høsten 2017. Chris Bould har gjennom flere år vært en tydelig kunstnerisk stemme i Larvik, og har skapt sosiale møtesteder og skulpturelle uterom flere steder i byen. Kunstneren står bak flere omdiskuterte prosjekter, og hensikten er blant annet å skape debatt om kunstens rolle i samfunnsutviklingen.

 

Kunststi ved Store Lungegårdsvann i Bergen støttes med 500.000 kroner. 

Bergen Kommune skal i samarbeid med det private galleriet Galleri S.E. lage en skulpturløype i området rundt Store Lungegårdsvann. Skulpturløypen skal knyttes til allerede eksisterende kunstverk i nærområdet. Området har vært preget av industribebyggelse og forfall, men har gjennomgått omfattende fornyelse de siste årene. Kommunen arbeider med å lage et sammenhengende og attraktivt rekreasjonsområde som skal bidra til å knytte bydelene rundt Store Lungegårdsvann sammen med sentrumskjernen. En rekke kunst- og kulturinstitusjoner har etablert seg i området, som Kunstskolen i Bergen, Tag-Team, Kunstgarasjen og kunsthuset Wrap, Flaggfabrikken og Galleri S. E. Den nye Kunst- og designhøgskolen vil ligge på Møllendal, med utsikt over vannet.

I tillegg til permanente kunstverk skal det åpnes for å utvikle midlertidige prosjekter og sosiale aktiviteter som involverer publikum. Det gis rom for arrangementer med dans, performanser, lys- og lydprosjekter og festivaler av ulik art. Skulpturløypen skal engasjere og inkludere nærmiljøet, næringslivet og kunstlivet lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Prosjektet deles opp i flere faser, og målet er at private skal stå for størstedelen av kostnadene. Prosjektet ledes av to erfarne kunstfaglige prosjektledere, i samråd med et kunstutvalg.

 

Kunstprosjekt til Wildenveys plass i Mjøndalen støttes med 400.000 kroner.

Wildenveys plass er et parkområde som ligger i utkanten av Mjøndalen sentrum, hvor det står en skulptur av Herman Wildenvey av Ørnulf Bast. Plassen markerer begynnelsen på det som skal bli en 2,5 kilometer lang kultursti til Portåsen, et senter viet formidling av Wildenveys kunstnerskap. Kommunen har satt av 1,5 millioner kroner til kunstprosjektet til denne plassen, og prosjektet inngår i en satsning på uterom og møteplasser i sentrumsområdene. Plassen skal utformes med tanke på lek og rekreasjon, og fremstå som et moderne, naturlig møtested for befolkningen.

En rekke nye boligprosjekter gjør at Mjøndalen sentrum fortettes, noe som skaper behov for økt satsning grønne lunger og synlig vann i dette området. Som et supplement til Torget i Mjøndalen, som fremstår som et tradisjonelt uterom, ønsker kommunen et mer utradisjonelt og sanselig uterom som kan oppleves på tvers av generasjoner og som kan gi nye erfaringer. Etter en konkurranse i 2011 ble Marit Justine Haugen og Dan Zohars Felles terreng valgt. Tre- og lysskulpturen kan beskues internt og eksternt, og fremstår t som et romlig og dynamisk kunstprosjekt.

 

Permanente kunstprosjekter til uterom i Ålgård sentrum støttes med 600.000 kroner.

Ålgård sentrum, som ligger omlag 10 kilometer fra Sandnes, er i starten av en omfattende endringsprosess. Sentrumsområdet skal bli tettere, byen skal knyttes nærmere Figgjoelva og grøntområdene i byen skal utvides og utvikles. Kommunen bygger selv infrastrukturen som inngår i transformasjonen, deriblant et nytt torg og gangbro over elva, og elvepark. Private utbyggere skal stå for blant annet boliger og næringsbygg. Det er satt av midler til både permanente og midlertidige kunstprosjekter i alle faser av utbyggingen.

Knut Åsdam og Marit Justine Haugen er engasjert som prosjektledere for henholdsvis de midlertidige og de permanente prosjektene. Som en del av utbyggingen skal det lages tre permanente offentlige kunstverk. Ett av dem skal lokaliseres på det nye torget. En tidligere lokomotivstall skal få et tilbygg med kafé hvor man kan nyte strandkanten ved elva, og komme i kontakt med andre på torget. Torget vil bli selve hjertet i sentrum – en tiltrengt møteplass for byen, som kan bidra til å definere Ålgård som et sted. Ved elveparken ønskes et kunstprosjekt som hovedsakelig er rettet mot barn og unge.

Det siste arbeidet skal lokaliseres i tilknytning til Figgjoelven, og skal etter planen kunne vekke assosiasjoner til stedets fortid som tekstilindustriby.Kommunen har ambisjoner om å integrere arbeidet med kunsten i det generelle planarbeidet for sentrumsområdene. Målet er at tettstedet skal utvikles til en levende by med trygge gangforhold, elv i sentrum, gode møtesterder, et kollektivknutepunkt og et vitalt handelssentrum.

 

Kunstprosjekt til Ungdommens hus i Hov støttes med 95.000 kroner.

Søndre Land, en kommune i Oppland fylke med rundt 6000 innbyggere, arbeider med tiltak for å utvikle sentrum i kommunesentret Hov. I Hov finner man blant annet kommuneadministrasjonen, flere idrettsanlegg og en ungdomsskole. Her vil også Randsfjordsmuseene få nye arenaer i nær framtid. Kommunen ønsker å lage nye møteplasser spesielt for ungdom, noe som mangler i dag. Et eldre hus som ligger midt i sentrum skal brukes som «Ungdommens hus». Ombyggingen starter høsten 2015 og forbildet for prosjektet er blant annet ungdomshuset i nabokommunen Nordre land, som regnes som et av de mest vellykkede i landet.

Ungdomshuset bidrar her til å skape godt ungdomsmiljø i kommunen og tettstedet generelt. Ungdomshuset i Søndre Land vil også få en rolle i kommunes arbeid med integrering. Søndre Land har 30 mindreårige asylsøkere og huset kan bli en arena for nye fellesskap.En rekke anerkjente kunstnere bor i kommunen og en av disse, Tone Myskja, har fått oppdraget med å lage kunstprosjektet til ungdomshuset. Verket skal dekke en av gavlveggene på huset, som er godt synlig fra hovedveien – og arbeidet skal utvikles i samarbeid med ungdommene. Kunstfaglig prosjektleder er Tone Gellein, som også er kultursjef i kommunen. Et mål med prosjektet er at det skal være med på å aktivisere lokale kunstnere i ulike kommunale satsninger.

 

Kunstprosjektet ved Harestad skole og kulturscene støttes med 300.000 kroner.   

Kunstutvalget vil her prioritere kunst som samhandler med bibliotek, involverer publikum og som skaper identitet og tilhørighet.Harestad skole og kulturscene er et nytt anlegg som kombinerer skole og kulturscene og som bygges av Randaberg kommune. Skoleområdet ligger nær Randaberg sentrum, like i nærheten av en såkalt idrettsakse med Randaberg Arena, Randaberghallen, en skatepark og Tarzanskogen. Nord og sør for skolen finnes turområder som både er brukt av skolen og andre.

Harestad skole og kulturscene er tiltenkt en viktig rolle i arbeidet med stedsutvikling og identiteten til kommunens innbyggere. Skolen får en moderne kulturscene med et tydelig arkitektonisk særpreg, og vil bli et signaturbygg for Randaberg. Kulturscenebygget vil bli brukt også på kveldstid, som arena for det lokale kulturlivet og for profesjonelle artister på nasjonalt og internasjonalt nivå.

 

Kunstprosjektet ved Frogner skole og kultursenter støttes med 300.000 kroner.   

Byggeprosjektet inneholder ny skole med plass til 1200 elever, kultursal og blant annet øvingsarealer, multisal og kafe. I tillegg vil Frogner folkebiblitek få en sentral plass i prosjektet. Byningsmassen samler seg rundt et torg som vil bli et viktig element i Frogner sentrum. Kommunen ønsker kunst av høy kvalitet som kan bidra til å skape tilhørighet for hele Frogners befolkning.

I og med at både skole, bibliotek og øvrige arenaer i prosjekt et er arena for læring og kultur, ønsker kommunen kunst som bidrar til det pedagogiske opplegget ved skolen.Frogner skole og kultursenter er et tettstedsutviklingsprosjekt som gjennomføres av Sørum kommune. Med beliggenhet nær E6 mellom Oslo og Gardermoen har Sørum kommune hatt stor vekst i antall innbyggere.

 

Oslo Pilot støttes med 500.000 kroner.

Oslo Pilot er et toårig prosjekt initiert av Kulturetaten i Oslo kommune, som skal legge grunnlaget for en fremtidig biennale for kunst i det offentlige rom i hovedstaden. Fire tema danner grunnlag for prosjektets undersøkelser: Reaktivering, Forsvinning, Periodisitet og Offentlig. Kuratorene vil undersøke hvordan kunsten kan forholde seg til, og gripe inn i, offentlige rom som utsettes for stadige endringer. Fire prosjekter skal gjennomføres i prosjektperioden hvorav to i 2015:

    • Marianne Heske skal gjennomføre prosjektet House of Commons / Underhuset. Et småkårshus fra begynnelsen av 1800-tallet vil bli flyttet fra Hobøl kommune i Østfold til Eidsvolls plass foran Stortinget.
    • Prosjektet RE-FILL består av en kartlegging og en undersøkelse av store representasjonsbygninger i Oslo som i løpet av de neste årene vil bli forlatt. Prosjektet vil ta form av publikasjoner, nettbaserte presentasjoner, utstillinger og arrangementer i de aktuelle bygningene, deriblant Hovedbiblioteket til Deichmanske bibliotek, Munch-museet, Sagene bad, Tårnhuset, Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet, Korperhaugen, Statens Kunstakademi/Norges geografiske oppmåling, Samtidsmuseet, Veterinærhøgskolen og USAs ambassade. Bak prosjektet står Arne G, en uavhengig gruppe som består av arkitektene Johanne Borthne og Vilhelm Christensen, kurator og skribent Martin Braathen og arkitekturhistoriker Even Smith Wergeland.

 

Kunstprosjekt til aktivitetspark i Vikevåg støttes med 500.000 kroner.
Vikevåg er sentrum i Rennesøy kommune, som består av åtte bebodde øyer ytterst i Boknafjorden i Rogaland. Kommunen har lenge ønsket å styrke tettstedet. Høsten 2015 ble en ny reguleringsplan vedtatt der et offentlig kunstprosjekt er et av tiltakene.

Rennesøy scorer høyest på bokvalitet i hele Rogaland, noe som kan forklare den store tilflyttingen av barnefamilier. Kommunen har også bosatt en god del flyktninger. En utfordring for utviklingen av tettstedet er imidlertid handelslekkasje, men også «fritids- og kulturlekkasje». Mange tar turen til Stavanger for å handle og oppleve kultur. Men stedet har vakker natur og velbevart sjøhusarkitektur. Blant tiltakene som skal iverksettes er en satsning på boligfortetting, tilrettelegging for næringsvirksomhet og opprettelse av nye møtesteder for innbyggerne. I sentrumsplanen er det satt av et stort område til aktivitetspark, spesielt rettet mot barn og unge. Dette prosjektet skal være startskuddet for den nye satsingen på sentrumsutvikling og  kunst skal være en viktig og integrert del av det nye anlegget.

Tomta som er satt av til parken er det eneste stedet i sentrumsområdene som har direkte sjøkontakt. Den er vakkert plassert med utsikt over havet, omgitt av natur, kulturlandskap og mye tradisjonell sjøhusbebyggelse. Det er lagt opp til at kunstner og landskapsarkitekt skal samarbeide om å komme fram til et konsept for området, som skal løfte anlegget estetisk og skape rom for undring og refleksjon.