Åpning av Norsk reiselivsmuseum

Børre Sæthre har laget en stor lysskulptur som reiser seg åtte meter gjennom to etasjer i Norsk reiselivsmuseum.

Untitled (landscape / gravitating drops ) Børre Sæthre. Photographer: Ole John Aandal/KORO

Fredag 29. april er det offisiell åpning av nybygget til Norsk reiselivsmuseum, hvor Børre Sæthre har bidratt med en lysskulptur. Kunstverket, med tittelen Untitled (landscape / gravitating drops), er en stor sort kube som har montert inn hvitt led-lys som pulserer i fallende bevegelser.

– Kunstprosjektet for Norsk reiselivsmuseum i Balestrand representerer en utfordring som sammenfatter tre faktorer som alle står sentralt i mitt kunstnerskap; integrasjon i rommet (arkitekturen), nærheten til det mytiske i naturen, og historieaspektet, sier Børre Sæthre.

– Jeg ønsker med kunstprosjektet her å kunne bidra til å aksentuere museets innhold og funksjon på en god måte.

Untitled (landscape / gravitating drops) Børre Sæthre. Photographer: Ole John Aandal/KORO

Det nye bygget til museet er tegnet av arkitektene Askim/Lantto, og er skåret ut i grunnfjellet. Både bygget og Balestrand har nærhet til storslagen og monumental natur, og kunstverket bekrefter og forsterker dette. Sæthres arbeid gir tolkningsrom med assosiasjoner til kroppslige erfaringer av natur; vann som faller i mørket, stjerneskudd og noe som puster inne i fjellet.

Børre Sæthre (f.1967) er en av Norges mest profilerte kunstnere. Han har siden 90-tallet markert seg både nasjonalt og internasjonalt med omfangsrike og karakteristiske installasjoner. Sæthre har hatt separatutstillinger ved Bergen kunsthall (Festspillutstillingen 2007), Astrup Fearnley museet, Oslo og Museum of Modern Art, New York. Kunstneren er opprinnelig fra Hamar, og bor og arbeider i New York.

Leder av kunstprosjektet, Ole John Aandal, sier om prosjektet:

– Vi har holdt på med dette prosjektet i fem år. Prosessen har vært lang og hard, men resultatet er fantastisk! Det har vært viktig å få til noe monumentalt i det nye reiselivsmuseet. Balestrand er Norges viktigste utstillingsvindu med 200.000 besøkende turister hvert år. Både det spektakulære bygget, beliggenheten med majestetisk natur og stedets lange kunst og kulturhistorie har vært med på å definere ambisjonene for prosjektet.

Les mer her.