Åpning av Steinar Haga Kristensens freskemaleri Konsensusbilde

Konsensusbilde (detalj) av Steinar Haga Kristensen. Foto: Damian Heinisch.

Steinar Haga Kristensen har siden sommeren 2013 arbeidet på en omlag 100 kvadratmeter stor freske i et av kunstneratelierene i toppetasjen til Oslo Rådhus´ vestre tårn. Dette er et prosjekt som ble kuratert og produsert av Kunsthall Oslo i forbindelse med deres performance-festival Soft City, hvor fresken utgjorde bakteppet for en nyskrevet opera. Fresken er nå ferdigstilt og skal om få uker tildekkes. Med dette dannes en monumental tidskapsel som kan avdekkes i fremtiden.

KORO (URO) har gleden av å invitere til visning av arbeidet i atelieret i Rådhusets øverste etasje fredag 29. mai kl. 19:00–21:00 og lørdag 30. mai kl. 15:00–18:00. Gjester møter opp i Borggården, Rådhusets hovedinngang, og vil følges opp til Atelier A av representanter fra Oslo Rådhus. Påmelding ikke nødvendig.

Affresco er en teknikk med røtter som strekker seg årtusener tilbake i historien, fra tidlige antikke veggarbeider til storslåtte bestillingsverk for Vatikanet i renessansealderen. Haga Kristensens arbeid er en av de ytterst få monumentale fresker som er utført siden freskene som ble oppført som en del av Oslo Rådhus på 40-tallet. I disse finner man et oppsiktsvekkende samspill mellom arkitektur, kunst, politisk ideologi og offentlighet. I Haga Kristensens nye freske tar han opp tråden fra denne nå døende uttrykksformen og forsøker å forestille seg hvordan et slikt arbeide kunne sett ut i dag.

Haga Kristensens freske utgjorde bakteppet for den nyskrevne operaen The Loneliness of the Index Finger (part II). The Specialization of Sensibility in the Raw Conceptual State into Stabilized Theatrical Sensibility (consensus image). Verket ble kuratert og produsert av Kunsthall Oslo i forbindelse med kunsthallens performancefestival Soft City i september 2014. Den gang var fresken Konsensusbilde under arbeid, og utgjorde samtidig scenografien for operastykket. Stykket, som er skrevet for to solister og blandet kor, ble akkompagnert av rådhusklokkene og disse kunne høres ut over hele byen.

Operaens libretto, skrevet av Haga Kristensen, starter med en konflikt mellom kunstneren (tenor), makten (sopran), og innbyggerne (kor). Vi ledes gjennom kunstnerens streben med å fullføre et offentlig oppdrag; en freske som skal reflektere vår tid. Til kunstnerens fortvilelse er ikke samtiden opptatt av det store, generelle og monumentale; det er i det private og selvutleverende at anerkjennelse oppnås. Kunstneren kommer ikke videre i sitt arbeid, men får etter hvert en idé – løsningen er å lage et selvportrett. Med satirisk subtilitet blir fresken konstruert ut fra kunstnerens tidligere arbeider. Denne selvkritiske og retrospektive impulsen kan ses som en iscenesettelse av vår tids fordervede historisme.

Steinar Haga Kristensens sammensatte stedsspesifikke prosjektet belyser problemstillinger knyttet til kunst i offentlige rom. Prosjektet utfordrer tanker om oppdragskunst og kunstnerens rolle, med hovedvekt på kunstens rolle i offentligheten og publikums forståelse av oppdragskunst, både historisk og samtidig. Visningen er en unik mulighet til å få oppleve Haga Kristensens storslåtte verk sett i sammenheng med freskearbeidene i Rådhuset, før fresken skal forsegles og overlates til kommende generasjoner.

Det vil i etterkant bli utgitt en bok om prosjektet i sin helhet og det vil bli lansert en filmatisering av operaen The Loneliness of the Index Finger (part II). The Specialization of Sensibility in the Raw Conceptual State into Stabilized Theatrical Sensibility (consensus image).

—————————————————————————————–
Medvirkende opera:
Regi: Steinar Haga Kristensen
 / Musikk: Morten Norbye Halvorsen, Trond Reinholdtsen, Steinar Haga Kristensen / Libretto: Steinar Haga Kristensen 
/ Klokkespill: Laura Marie Rueslåtten Olseng 
/ Tenor: Nils Harald Sødal
 / Soprano: Helene Wold
 / Dirigent: Stefan Ibsen Zlatanos 
/ Kor: Maria Lund, Marilyn Almeida, Marilena Zlatanou, Ingeborg Brekke, Daniel Norum, Carl-Fredrik Thonée, Patrik Egersborg
 / Dans: Petter Width, Tormod Carlsen, Heidi Dalene 
/ Perkusjon: Håkon Stene 
/ Kostyme: Steinar Haga Kristensen, Anders Holen, Linda Lerseth
 / Lyd: Morten Nordbye Halvorsen, Øyvind Mellbye / 
Lys: Tormod Carlsen, Steinar Haga Kristensen
 / Regiassistenter: Mai Hofstad Gunnes and Eirik Senje / Produksjon: Kunsthall Oslo, Steinar Haga Kristensen 
/ Kuratorer: Will Bradley, Elisabeth Byre (Kunsthall Oslo).

Medvirkende freske:
Steinar Haga Kristensen med hjelp av Astrid Nondal, Terje Berner, Fredrik Berberg, Eirik Senje, Kristian Øverland Dahl, Mathilde Carbel, Irma Salo Jæger, Audar Kantun / Produksjon visning og ferdigstillelse: KORO (URO) ved Kristine Jærn Pilgaard.

Støttet av Norsk Kulturråd, FFUK, KORO (URO)