Universitetet i Stavanger, Rogaland Kunstsenter og KORO inviterer til åpning av kunstverket Å flytte et punktum av Siv Bugge Vatne, fredag 28. oktober. I anledning åpningen arrangeres et seminar om forholdet mellom kunst og forskning, og det stedsspesifikke verket utenfor Elise Ottesen-Jensens hus.
I sitt verk Å flytte et punktum refererer kunstner Siv Bugge Vatne både til landskapet i Rogaland og til arbeidet med kunnskap og forskning.
Å flytte et punktum er et stedsspesifikt kunstverk utenfor Elise Ottesen-Jensens hus på Universitetet i Stavanger. Det nye huset rommer SV-fakultetet og et stort auditorium. Verket består av to lange benkestrekk i mørk granitt, med en rullestein fra Rogaland balanserende på enden av hver benk. Benkene strekker seg som perspektivlinjer over de to gressplenene utenfor bygget. De starter på bakken, og mens terrenget faller, øker høyden på benkene.
Rullesteinene i verket skal fungere som punktum, som i en avslutning eller en konstatering. Forskning har gjerne som mål å kunne sette et punktum for å konstatere noe – men man må også tørre å flytte på punktum og utfordre gitte sannheter.
Elise Ottesen-Jensen, som har gitt navn til bygget, brøt loven da hun reiste rundt og ga folk kunnskap om bruk av prevensjonsmidler. Hun skrev i en av bøkene sine at loven som forbød opplysning om og salg av prevensjonsmidler var som en anstøtsstein. Loven var et punktum, en stopper som hun trosset og flyttet på.
I forbindelse med åpningen fredag 28. oktober, vil det bli holdt et seminar, hvor kunstneren har en samtale med kritiker Maria Kjær Themsen. Skribent Jan Verwoert deler deretter sitt arbeid om forholdet mellom kunst og forskning, og kunstner Marthe Ramm Fortun utfører en performance med utgangspunkt i dagens punktum for kvinner i kunsten.
Program fredag 28. oktober:
11:00 – 11:30 Ankomst og registrering
11:30 – 11:40 Velkommen, ved KOROs prosjektansvarlige Stine Arnet Høyem
11:40 – 11:55 Offisiell åpning av kunstverket, ved KOROs direktør Svein Bjørkås
12:00 – 12:30 Kunstnersamtale mellom Siv Bugge Vatne og Maria Kjær Themsen
12:30 – 13:15 Lunsj
13:15 – 13:55 Foredrag med Jan Verwoert
13:55 – 14:25 Performance av Marthe Ramm Fortun
14.25 – 14.30 Liten pause
14:30 – 15:00 Panelsamtale mellom Jan Verwoert, Marthe Ramm Fortun og Maria Kjær Themsen. Moderator er Geir Haraldseth.
Seminaret starter med en introduksjon og åpning utendørs ved kunstverket. Påfølgende innlegg finner sted i det store auditoriet fra kl. 12.00-15.00 i Elise Ottesen-Jensens hus.
Arrangementet er gratis og åpent for alle
Om deltagerne:
Siv Bugge Vatne er en kunstner som ofte bruker historiske kilder, vitenskap og natur i sine arbeider. Hennes tidligere verk er representert i flere offentlige kunstprosjekter og samlinger som Kunstmuseet KUBE, Punkt Ø og Statens Konstråd (Sverige). Hun har studert ved Kunsthøgskolen i Oslo og Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam.
Maria Kjær Themsen er kunstkritiker og skriver fast for Weekendavisen, Kunstkritikk.dk og Artforum.com. Hun er Mag. Art. i Litteraturvitenskap fra Københavns Universitet med fokus på kritiske strategier i samtidskunsten. Hun er forfatter av en lang rekke katalogtekster, artikler og essay om kunst, samt med-redaktør for Danske Kunstnerbøger / Danish Artists’ Books. Kjær Themsen har også kuratert utstillingene SPATIUM. Danish Contemporary Art (2012), Literacy/Illiteracy – the 16th Tallinn Print Triennial (2014), Kumu Art Museum, Estland og Afgang 15, Kunsthal Aarhus, (2015).
Jan Verwoert er professor i kunst og teori ved Kunstakademiet i Oslo. Han er en aktiv kritiker, skribent, foredragsholder og redaktør. Han er forfatter av «Bas Jan Ader: In Search of the Miraculos» (MIT Press/Afterall Books, 2006), essaysamlingen «Tell Me What You Want What You Really Really Want» (Sternberg Press/Piet Zwart Institute, 2010), «Animal Spirits–Fables in the Parlance of Our Time» i samarbeid med Michael Stevenson (Christoph Keller Editions, JRP, Zürich, 2013) og essaysamlingen «Cookie!» utgitt av Sternberg Press/Piet Zwart Institute (2014).
Marthe Ramm Fortun er kunstner og jobber med performance forankret i strukturert improvisasjon, tekst og assemblage. Fortun har vist ved bl.a. Bergen Kunsthall, KW Institute of Contemporary Art, Berlin, Beaux-Arts, Paris, Bozar Center for Fine Arts, Brussel, Stavanger Kunstmuseum, Stavanger, Henie Onstad Kunstsenter, Høvikodden, Museet for Samtidskunst i Oslo og The Sculpture Center i New York. Hun har hatt separatutstilling ved Galerie Jan Dhaese i Ghent, Belgia, og Unge Kunstneres Samfund, Oslo.
Geir Haraldseth er daglig leder for Rogaland Kunstsenter i Stavanger og har tidligere jobbet som kurator ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design og Kunstakademiet i Oslo. Han ga ut boka «Great! I’ve written something stupid» i 2012 og jobber for tiden med en publikasjon om programmet ved kunstsenteret i samarbeid med Tate Liverpool. Haraldseth har jobbet som kritiker og skribent for blant andre Art in America, kunstkritikk.no, Billedkunst, Acne Paper, Kunst og Kultur, og The Exhibitionist og har blitt tildelt kuratoriske residencies i New York, Berlin, Rio de Janeiro, New Orleans, Praha, Dublin, og Mexico City.