Kari Dyrdal vant kunstoppdraget til Universitetsaulaen i Bergen

Det KORO-oppnevnte kunstutvalget for Universitetsaulaen i Bergen har kåret Kari Dyrdals forlag Ornamenter som vinner, og går nå i dialog med kunstneren om videre prosess.

Ornamenter Kari Dyrdal. Photographer: Kari Dyrdal

Kunstutvalget besluttet at det er Dyrdals skisseforslag med tittelen 1 – Ornament som skal bearbeides videre.


Jurybegrunnelsen

«Med sitt forslag for Universitetsaulaen spiller Kari Dyrdal på historie, natur, tradisjon, estetikk, kunnskap, materialitet og ny teknologi. Arbeidene hennes kombinerer det sanselige med et søkende blikk og en avansert forståelse for tekstilmaterialets iboende kvaliteter. Materialprøvene juryen har vurdert representerte en spennende bruk av ulike materialkvaliteter som samlet sett danner en eksklusivt og tiltalende overflate. Motivene er hentet fra fjellformasjoner i Bergensområdet og knytter slik verket både til byen mellom de syv fjell og til museets egen historie og tilknytning til grunnleggingen av Universitetet i Bergen. Forslaget blir realisert som et monumentalt tekstilarbeid som mer eller mindre dekker hele fondveggen i Universitetsaulaen. Monumentalt og storslått, men samtidig ydmyk og nær – forslaget svarer på en estetisk intelligent måte på forventningene til høytidelighet i aulaens bruk. Det er juryens vurdering at møtet mellom den taktile, organiske og stofflige veven og den klassiske arkitekturen i aulaen vil være svært vellykket, og tilføye aulaen nye kvaliteter til glede for generasjoner av brukere i tiden fremover.

Kari Dyrdal er en av Norges fremste tekstilkunstnere og forslaget bærer preg av hennes dype kunnskap og lange erfaring. De siste årene har Dyrdal laget flere store utsmykkinger og hatt flere utstillinger, hvor arbeidene hennes er blitt innkjøpt av viktige institusjoner. Hun har vært en av kunstnerne som virkelig tok fatt i mulighetene skapt av digitalteknologi innen tekstilfaget, og gjennom et langt samarbeid med tekstilmuseets verksted i Tilburg, Nederland, har hun hatt tilgang til Europas ypperste, faglige kunnskap og ekspert-teknisk bistand».

 

Fakta om prosjektet
Det er bevilget kr 3 000 000 til kunst i forbindelse med rehabilitering av Universitetsmuseets sørfløy. Ferdigstillingen er august 2015.

Kunstutvalget
Trude Schjelderup Iversen, kunstkonsulent og leder av kunstutvalget (TSI)
Jeremy Welsh, kunstkonsulent KORO (JW)
Siri Meyer, mottakerrepresentant, UiB
Henrik von Achen, mottakerrepresentant, Universitetsmuseet i Bergen
Aina Lille-Langøy, arkitekt, (fra april 2014)
Geir Barton Torsæter, Statsbygg, (fra juni 2014)

I tillegg har følgende fungert i kunstutvalget
Arne Christian Blix, Statsbygg (fra oppstart til juni 2014)
Eilif Bjørge, arkitekt (fra oppstart til frem til april 2014)

Prosess
Kunstutvalget besluttet å invitere til en lukket konkurranse blant norske og internasjonale kunstnere. Følgende kunstnere ble invitert:

  • Kari Dyrdal
  • Ida Ekblad
  • Goshka Macuga
  • Lars Skjelbreia
  • Snorre Ytterstad

Kari Dyrdal (1952)
Den anerkjente tekstilkunstneren og professor ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen, Kari Dyrdal, har omfattende erfaring med utsmykking og kunst i offentlige rom. Hun har undervist, holdt kurs og seminarer om kunst i offentlig rom for både studenter og yrkesaktive kunstnere. Dyrdals arbeider er kjøpt inn av store offentlige samlinger i Norge og Norden, og hun har gjennomført flere store offentlige oppdrag.  Hennes arbeid har bakgrunn i tekstilkunstens tradisjoner, men er samtidig nyskapende i hennes bruk av digital teknologi. De seneste årene hun har produsert en omfattende serie med tekstilverk, basert på fotografiske bilder, og produsert ved bruk av digitalstyrt veveprosesser. Hennes arbeid er sterkt både konseptuelt og estetisk, og evner seg godt til aulaen ved Universitetsmuseet. JW

Ida Ekblad (1980)
Ida Ekblad tilhører en yngre generasjon kunstnere som har et tydelig ekspressivt drevet kunstnerskap. Mange kjenner hennes nærmest samtidsikoniske avgangsarbeid fra 2007, et foto hentet fra coveret av det amerikanske magasinet GQ hvor popstjernen Jessica Simpson poserer i en bikini laget i stoffet av det amerikanske flagget mens hun gjør det klassiske peace-tegnet. Ekblad plasserte en tyggegummi i sangerens øye, en gest som kritiserte en stereotypisk patriotisme i kjølvannet av George Bush’ «War on Terror». Verket ble umiddelbart oppkjøpt av ledende samlere. Til tross for en åpenbar markedsetterspørsel for de verkene som først og fremst er informert av samtids- og popkultur så man en helt ny vending i kunstnerskapet i forbindelse med Ekblads deltagelse på Veneziabiennalen i 2011.  Skulptur og maleri mer rettet mot kunsthistoriske referanser som for eksempel Cobra-gruppens utrykk, preget av sterke, rene og ublandede farger eller såkalte «drifts», Situasjonistenes byvandringer på 60-tallet som undersøkte forholdet mellom by og følelsesliv. Utvalget mener Ekblads selvstendige og uttrykksbærende kunstnerskap kan være et interessant valg for Universitetsaulaen. TSI

Lars Skjelbreia (1983)
Skjelbreia er en yngre billedkunstner, basert i Trondheim og Oslo, og med utdanning fra Kunstakademiene i Reykjavik og Trondheim. Han har i løpet av noen få år utmerket seg med flere ambisiøse utsmykninger og utstillinger, og ble kåret til årets ung kunstner av Adresseavisen i Trondheim. Hans mest ambisiøse prosjekt så langt er en datastyrt lysskulptur ved Trønder Energi sin hovedkontor på Lerkendal i Trondheim. Han har også realisert et skulpturelt arbeid som utsmykning av inngangsparti til Ranheim Skole i Trondheim. Han har laget flere installasjoner og utstillinger både på egen hånd, og i samarbeid med andre kunstnere. Hans arbeid kan karakteriseres som konseptuelt ambisiøs, tilgjengelig for betrakteren, og gjennomført med en høy grad av teknisk presisjon. JW

Snorre Ytterstad (1967)
Snorre Ytterstad er en av landets mest markerte billedkunstnere i sin generasjon. I 2011 ble han nominert til kritikerprisen for separatutstillingen i Museet for Samtidskunst Squared Target. Ytterstads overskuddspregede kunstneriske signatur har gjerne teoretiske, akademiske og konseptuelle tilnærminger til form, noe som gjør ham til en spennende kunstner for den nye aulaen i Universitetsmuseet. Som kunstner arbeider han ofte med installasjoner og «utvidet skulptur», hvor ulike materialer tas i bruk. Ytterstad kombinerer ofte i sine verk en situasjonsspesifikk varhet med en interesse for kunstneriske grunnspørsmål og kunsthistoriske referanser. Ytterstads mest kjente KORO-verk er Kuben i PSTs nye lokaler i Nydalen. TSI

Den internasjonalt anerkjente polske kunstneren Goshka Macuga (1967) ble forespurt om å delta i den lukkede konkurransen, men måtte takke nei på grunn av sykdom.

For mer informasjon, kontakt: