Kunst i nærmiljøet – på sykehus

Sist uke arrangerte KORO kunstworkshop for langtidsinnlagte barn på Rikshospitalet i Oslo. Flere av kunstverkene på sykehuset bruker materialer på nye måter, og det ble også utgangspunktet for barnas arbeid.

Det var mange ivrige barn som deltok, og noen fortsatte å arbeide selv når vernissagen og utstillingsåpningen om ettermiddagen var i gang. Photographer: KORO

Den store kunstsamlingen til Rikshospitalet ble etablert i forbindelse med byggingen av sykehuset på nittitallet. Men etter som tiden går, kan kunsten forsvinne litt – nærmest bli som en del av interiøret – og KORO arbeider derfor med ulike metoder for å reaktivere og fornye interessen for kunstverk på ulike steder. I samarbeid med skolen på sykehuset, utarbeidet vi en workshop som tok utgangspunkt i at barna skulle få lage skulpturer av ting de møter på sykehuset.

Kunstworkshopen ble holdt i vestibylen og kunst og håndverkslærer Unni Kjellmann og formidlingsansvarlig Ellen Marie Fodstad i KORO snakket om kunsten, før barna lagde skulpturer – inspirert av blant annet Rolf Starups verk og Iver Jåks. De fikk bruke utgått sykehusmaterialer som plastikksprøyter, bandasjer, luftrør, plaster, plastmasker og annet. Det ble kjøpt inn lerret, og også brukt materialer som fritidsklubben på sykehuset og skolen hadde fra før. Noen av barna hadde ikke mulighet til å gå og se på kunstverkene på sykehuset, og det ble laget informasjonsplakater slik at de uansett kunne få en opplevelse av dem. Barna kunne også male eller være kunstdetektiv og finne KORO-verk rundt om på sykehuset.

Det ble lagt til rette for at alle som ønsket kunne delta, også de som ikke kunne bevege seg for mye rundt på sykehuset. Photographer: KORO

– I lærerplanen står det at barn og unge skal kunne snakke om kunst i sitt nærmiljø, og for barna på Rikshospitalet er nærmiljøet på sykehuset, sier Ellen Marie Fodstad, formidlingsansvarlig i KORO.

Anders Brørby er aktivitetsleder Barne- og Ungdomsklinikken, og synes det var inspirerende å se all kreativiteten hos barna. Foto: KORO

Anders Brørby er aktivitetsleder Barne- og Ungdomsklinikken. Han trekker frem det positive i at barna både kunne være kreative – og tenke på noe annet enn hvorfor de er på sykehuset.

– Barn og unge henger sammen her uansett diagnose, på tvers av avdelinger og alder. Fokuset er på noen annet enn at de er på sykehus. Og det var veldig fint å bruker sykehusmaterialer på helt nye og kreative måter, sier Brørby.

Kunst- og håndverkslærer ved Oslo universitetssykehus, Unni Kjellman, var på forhånd bekymret for at ikke alle kunne være med rundt og se verkene, men det løste seg.

– Jeg er veldig glad for at vi fikk til å gi informasjon om kunsten i vestibylen, slik at vi kunne være sammen.

Deltagerne kunne velge blant ulike oppgaver, og la seg inspirere av kunsten rundt om på sykehuset. Foto: KORO

– Det var flere som kom allerede en halv time før vi startet og de var ivrige etter å begynne. Mange av de samme barna var tilstede i opptil fire timer. I etterkant har vi fått veldig positive tilbakemeldinger blant barna, ungdommene, foreldre og de ansatte. Det er et ønske om å lage en kunstens dag hvert år på Rikshospitalet, i tillegg til at kunsten er på pensum i sykehusskolen. Det skal vi få til, sier Fodstad.

Tidligere i vår arrangerte KORO en workshop i samarbeid med barne- og ungdomssenteret på Haukeland universitetssykehus, med utgangspunkt i boken Kunsten å finne perler av Øyvind Torseter, som handler om en liten helt på jakt etter kunstskatter. Boken har nå blitt en del av pensum for skolen på sykehuset.

Skulptur av sykehusmaterialer, laget av et barn som deltok på workshopen. Photographer: KORO