I sine utstillinger, bøker og artikler har Jacob også tatt opp spørsmålet om kunstnerne virkelig kan forandre samfunnet, om dette er deres oppgave, og publikums rolle i møte med kunst. Å behandle den sosialt orienterte kunsten som et motefenomen, og slik rakke ned på de kunstnerne og fellesskapene som er involvert i prosessen, vil ifølge Jacob være negativt for alle.
I sin forelesning vil Mary Jane Jacob ta opp noen grunnleggende spørsmål knyttet til kunst som sosial praksis: (1) Hva er betydningen av prosess i kunstopplevelsen? (2) Hva er det med denne prosessen som motiverer folk til å bli med på kunstneres sosiale prosjekter? (3) Og hva er målet med opplevelsen av kunst overhodet? For å svare på disse spørsmålene refererer hun til den amerikanske filosofen John Dewey. Hans undersøkelser av menneskets opplevelsesevne konkluderte med at kunst er en sterk pådriver for selvrealisering og sosial endring. For å vise hvordan opplevelser oppstår og kommer til uttrykk, vil Jacob bruke eksempler fra eget virke som kurator gjennom mer enn tjue år – fra prosjektet Culture in Action (1993) til prosjektet A Proximity of Consciousness: Art in Social Action (2014).
Som kurator har Mary Jane Jacob, gjennom hundrevis av utstillinger, stedsspesifikke og lokalt baserte kunstprosjekter og offentlige programmer, arbeidet aktivt sammen med kunstnere for å øke utbredelsen av kunst som en deltakende prosess.
Jacobs studier av hva som kjennetegner opplevelsen av kunst, har munnet ut i tre antologier: Buddha Mind in Contemporary Art, Learning Mind: Experience into Art og Chicago Makes Modern: How Creative Minds Changed Society. Som professor og leder for Exhibition Studies ved School of the Art Institute of Chicago gjennomførte hun også det store programmet A Lived Practice (2014), som satte søkelyset på sosial praksis og tenkning i dag gjennom en utstilling, debatter og forelesninger og en bokserie i fire bind med tittelen Chicago Social Practice History.
Foredraget finner sted i KOROs auditorium i Kristian Augusts gate 23, i 8. etasje, torsdag 18. juni, fra kl. 14.00-15.30.