Åpen prekvalifisering: Utendørsprosjekt til Norges Idrettshøgskole (Frist utløpt)

KORO inviterer til en åpen prekvalifisering til en idékonkurranse for et større kunstprosjekt ved Norges Idrettshøgskole (NIH).

Norges Idrettshøgskole, perspektiv hovedinngang Illustrasjon: Nils Tveit Arkitekter.

Inngangspartiet til hovedbygget på Norges Idrettshøgskole (NIH) skal forandres utvendig og innvendig, dels med en utbygging med terrasse som også vil påvirke skolens kantine. Innvendig vil inngangspartiet bli mer åpent, og man vil få bedre innsyn til kantinen. Et overordnet grep for kunstprosjektet er å markere hovedinngangen som den universelle inngangen som alle bør bruke. Herfra går man til de øvrige bygg, gjennom korridorer og trapper.

Alle NIH sine bygg og idrettsanlegg er lokalisert ved Sognsvann, med Nordmarka og Olympiatoppen som nærmeste naboer. Eksisterende anlegg ble tegnet av arkitektene Pran og Torgersen i 1965. Bygget er hovedsakelig organisert i ett plan, og har en paviljongbasert arkitektur med store vindusflater.

Denne prekvalifiseringen gjelder en konkurranse om et prosjekt som skal ha sitt tyngdepunkt på plassen foran hovedinngangen. Rehabiliteringen av Norges Idrettshøgskole inkluderer også flere andre kunstprosjekter som skal stå ferdig til høsten 2017. Et større innendørs kunstprosjekt er allerede under produksjon av kunstneren Børre Sæthre.

NIH perspeltiv sekundærinngang til vestibyle og uteområde til kantine Illustrasjon: Nils Tveit Arkitekter.

Kunstprosjektene ved NIH må forholde seg til det som særpreger skolens aktiviteter og dens særegne arkitektur. Kunstutvalget er interessert i prosjekter som vil signalisere skolens identitet for de ansatte, studenter og besøkende, og som omhandler et eller flere av følgende punkter:

* Skolen som et sted for akademisk forskning

* Skolen som et sted for deltakende aktiviteter

* Vekt på innholdet i forskningen, som er sterkt knyttet til bevegelse

* Fremhevelse av inngangspartiet, som delvis vil bli ombygget og forandret

* Understreke sammenhengen skolen har med det ytre miljøet hvor aktivitetene i skolen foregÂr i høy grad

* Understreke bredden i bakgrunnen til brukerne, som kommer fra alle deler av verden, og som er i alle aldre, fra 0 til 100 år

* Kunstprosjektet må være av høy internasjonal kvalitet og være et klart definert samtidskunstprosjekt

Det er mulighet for at kunstprosjektet kan strekke seg ut over høgskolens område og dets omgivelser, men det er et ønske om at hovedfokuset skal være på området rundt hovedinngangen. Det er viktig at dette området blir markert og utvalget ønsker seg et kunstprosjekt som både skal være en identitetsmarkør og som tar i mot studenter, ansatte og midlertidige besøkende. Det legges vekt på at kunstprosjektet forholder seg til den eksisterende arkitektur som er typisk for den perioden skolen ble bygget, hvorav store deler er fredet.

Norges Idrettshøgskole, hovedinngang . Photographer: KORO

Bevegelse

Fra man entrer skolen som student for første gang, til man er uteksaminert eller disputerer, har det foregått en stor bevegelse. Bevegelse peker også på forandring og forventning, som er viktige stikkord for de prosesser som foregår ved en utdanningsinstitusjon. Skolens arkitektur har et svært statisk preg, og ved å fokusere på bevegelse kan kunsten skape et brudd med dette. Muligheter for kunstprosjekt i form av yterligere en paviljong som kan fungere lik en portal eller plattform kan utforskes. Utvalget ser også muligheter for å formulere kunstprosjektet som en park.

Hensikten med prekvalifiseringen er å finne frem til kandidater til en lukket skissekonkurranse der, en plan for drift og vedlikehold også skal inngå. Kostnadsrammen for kunstprosjektet er 2,2 millioner kroner. Kandidater som blir invitert til lukket konkurranse, vil få et honorar på 30.000 kroner.

Til prekvalifiseringen ønsker kunstutvalget ikke konkrete ideer eller skisser av mulige kunstneriske løsninger for det integrerte kunstprosjektet. I denne omgangen er det kun en presentasjon av interesserte kunstnere utvalget ønsker å få tilsendt.

KORO vil offentliggjøre hvilke kunstnere som blir invitert til delta i konkurranse i november 2015 og vinnerutkastet vil offentliggjøres i februar 2016. Kunstutvalget ved NIH består av kunstkonsulenter fra KORO, Torunn Skjelland og Power Ekroth, brukerrepresentanter fra NIH, og representanter fra Statsbygg og arkitektfirmaet Nils Tveit AS. Konsulentene har mulighet å invitere kunstnere direkte til konkurransen.

Materiale for innlevering:

Interesserte kan sende en PDF bestående av CV, bilder fra tidligere prosjekter og en tekst (maks 500 ord) som begrunner interessen for prosjektet. Den totale størrelsen på PDF-filen må ikke overstige 7 MB.

For mer informasjon, last ned kunstplanen her. Ytterligere informasjon om kunstprosjektet ved Norges idrettshøgskole finnes her. Det er ikke anledning til å stille spørsmål til kunstutvalget eller KORO i konkurranseperioden.

Presentasjoner sendes direkte til konsulentene Power Ekroth og Torunn Skjelland på artfornih@gmail.com innen 30. oktober 2015.