Studenter på fotoworkshop

Forrige uke holdt fotograf Signe Marie Andersen en workshop om fotokunst på Universitetet i Agder. - Oppgavene vi fikk gjorde at vi fikk lyst til å jobbe mer med dette, sier Ine Øiestad Kårtveit.

Deltagerne skulle løse oppgaver ved hjelp av ulike teknikker - og ikke minst fantasi. Foto: Ellen Marie Fodstad.

Universitetet i Agder har en unik samling av norsk fotokunst på Campus Kristiansand. For å gjøre samlingen mer tilgjengelig, ble det gjennomført en fotoworkshop med utgangspunkt i Signe Marie Andersens kunstnerskap. Andersen er representert i samlingen med verket No fishing (1997). Hun presenterte et utvalg fotokunst, og ga deltakerne oppgaver de skulle løse ved hjelp av ulike teknikker. Studenter ved Fakultet for kunst og håndverk vil delta som del av undervisningen, men arrangementet var også åpent for andre interesserte.

Lilly Birk (fra venstre), Synne Torgersen og Ine Øiestad Kårtveit var alle med på fotoworkshop på UiA med Signe Marie Andersen. Foto: Ellen Marie Fodstad

 

Ine Øiestad Kårtveit (20), Lilly Birk (43) og Synne Torgersen (19) går første år på bachelor i Kunst og håndverk på Universitetet i Agder.

-Har dere et forhold til offentlig kunst?
– Ja, kunsten som er rundt oss skaper stemning! Den gjør noe med stedene og kan få oss til å tenke, men bare hvis vi ser den, sier Ine Øiestad Kårtveit.

– Jeg har vært så lenge her på universitetet at jeg ikke lenger ser kunsten forteller Synne Torgersen.

– I begynnelsen la jeg merke til den, da jeg begynte å studere. Særlig Beatkunsten, tenk at UiA har den største samlingen av beatkunst utenfor USA! Det er veldig mye kunst her. Men allikevel, nå som jeg har gått her en stund ser jeg den liksom ikke lenger.

– Mens vi som er nye vi ser all kunsten, sier Lilly Birk.

– Særlig liker jeg benkene til Jenny Holzer. Det er skrevet en del utsagn som gjør at man blir sittende og fundere og spinner videre på det som står.

Studentene ble delt inn i grupper, og fikk oppgaver som de løste rundt om på campus. Foto: Ellen Marie Fodstad

-Hadde dere sette fotokunsten før? UiA har jo verk av mange store norske fotokunstnere som Tom Sandberg, Mette Tronvoll, Signe Marie Andersen og Mari Slaattelid.
– Nei, vi ble veldig overrasket da vi ble invitert med til fotoworkshoppen – vi hadde aldri sett disse bildene før, sier Ine.
– Men de var jo også plassert i administrasjonsfløyen og på møterom som vi ikke har tilgang til. Hvorfor ble kunsten plassert der?

– Fotografiene er veldig relevante for studentene her på kunst og håndverk, vi har jo foto som emne, sier Synne.
– Det er bra med denne utstillingen som gjør at vi får se dem.

Fotoworkshopen og en utstilling ble arrangert av UiA og KORO for å øke bevisstheten om samlingen. Foto: Ellen Marie Fodstad

-Hvordan å være med på fotoworkshoppen i dag?
– Det var spennende å møte Signe og høre hvordan hun arbeider med fotografi. Det er veldig gøy å møte kunstnere, vi har flere lærere som er kunstnere og de er inspirerende med deres bakgrunn og erfaring. De kan faget og er ikke kjedelige, sier Lilly

– Oppgavene vi fikk gjorde at vi fikk lyst til å jobbe mer med dette. Vi håper at vi får langvarig prosjekt om foto slik at vi kan arbeide mer med det vi begynte på i dag, sier Ine.

Studentene skulle til slutt presentere bildene sine for de andre deltagerne. Foto: Ellen Marie Fodstad

UiA og KORO har også valgt å gjøre samlingen mer tilgjengelig med en utstilling, som viser den delen av kunstsamlingen som består av norsk fotokunst fra slutten av 1990 årene og begynnelsen av 2000-tallet. Det var en spennende tid i norsk kunsthistorie og i fotohistorie spesielt. Kunstnere som er representert er blant annet Tom Sandberg, Signe Marie Andersen, Mette Tronvoll, Eline Mugaas, Mari Slaatelid og Jeanette Christensen.

Mange av verkene henger vanligvis på møterom eller i administrasjonsfløyer på ulike institutt og er lite tilgjengelige. Nå er de samlet og stilt ut i Lilletunstova innerst i studentkantinen Kafe Kampus, tilgjengelig for alle fra 7. september til 7. oktober 2017.