Velkommen til karnival!

Mangler du kostyme? Møt opp ved Olafiagangen ved Vaterlandsbrua søndag 3. mars klokken 14. Arrangørene har invitert kunstnere til å lage masker, bannere, kostymer og andre objekter som publikum kan bruke i paraden. Foto: Carnival Union

3. mars blir det igjen karnival i Oslos gater. Arrangementet er et karneval litt utenom det vanlige hvor feiring av frihet, kreativitet, mangfold og det multikulturelle Oslo står sentralt. Initativet er også en protest mot rasisme, islamofobi og diskriminering.

– Vi lager ikke noe tradisjonelt karneval, men er inspirert av forskjellige historiske karnevalstradisjoner fra hele verden, folkelige protester og internasjonale kunstnerbevegelser, sier Marius von der Fehr i Carnival Union.

Karnevalet er organisert av Carnival Union og utviklet i samarbeid med blant andre Interkulturelt Museum, HUMAN International Documentary Film Festival og over 50 kunstnere og kunstnergrupper, skoler og organisasjoner. Prosjektet er støttet av Kulturrådet, Oslo Kommune – Kulturetaten, Kunst i Offentlige Rom (KORO/URO), Billedkunstnernes Vederlagsfond, Fritt Ord og Bildende Kunstneres Hjelpefond. Karnevalet er partipolitisk uavhengig.

Karnevalsparaden vil bevege seg gjennom Oslo sentrum for å fortelle en alternativ historie om byen og om oss alle. Paraderuten binder sammen viktige historiske steder og hendelser fra 150 år med antirasistisk bevegelse i Norge, samt andre hendelser som har vært formende for utviklingen av vårt multikulturelle samfunn, basert på ideene om likestilling, sosial rettferdighet, interseksjonalitet og frihet for alle.

Carnival Union oppfordrer publikum til å ta med sine mest eksperimentelle, fantasifulle eller politiske og provoserende kreasjoner i paraden. Foto: Carnival Union.

Over 50 kunstnere og kunstnergrupper har vært med i utformingen av karnevalet, det kommer til uttrykk gjennom ulike hendelser under paraden. I tillegg kommer også musikere, skoleklasser, organisasjoner og aktivister med sine bidrag. Karneval.no oppfordrer publikum til å ta med sine mest eksperimentelle, fantasifulle eller politiske og provoserende kreasjoner i paraden, og til å ta med sine egne bannere, plakater eller kunstverk. Men det er også mulig å komme som du er.
– Vi har også invitert kunstnere til å lage masker, bannere, kostymer og andre objekter som publikum kan bruke i paraden, forteller Hanan Benammar i Carnival Union.

Se  facebook.com/karnevalet/ for deltagerliste og mer informasjon. På instagram kan du følge #karnevaletoslo for å bli oppdatert.

Om du ikke er hjemme under karnevalshelgen, kan du likevel skaffe deg en karnivalsfølelse. 4. april åpner utstillingen Karnevalet på Interkulturelt Museum på Grønland. Denne utstillingen vil blant annet inneholde kunstverker, kreative uttrykk, film og dokumentasjon fra karnevalsparaden 3. mars, og vil vare frem til og med 29. september 2019. I utstillingsperioden vil det bli avholdt diverse symposier, workshop og performance/forestillinger. Ansvarlige for utstillingen er Venke Aure, Gidsken Braadlie, Camilla Dahl, Merete Steiro Mortensen og Lisa Pacini.

 

 

Program

14:00-15:00

Olafiagangen ved Vaterlandsbrua, Grønland. Utdeling av karnevalsutstyr m.m.

15:00 -17:30

Paraden starter og beveger seg gjennom Oslo sentrum

17:30 - 21:00

Paraden er tilbake ved Vaterlandbrua/Olafiagangen og gatefestival starter

Karnevalsruta

Paraden starter fra Olafiagangen/Vaterlandsbrua kl. 15:00 og går ➝ Jernbanetorget ➝ Rådshuset ➝ Stortinget ➝ Domkirken ➝ Youngstorget ➝ ankomst ca. kl. 17:30 Vaterlandsbrua.