Tiril Schrøder er vinneren av den lukkede konkurransen om kunstprosjektet på Ski stasjon.
Nye Ski stasjon vil etter planen stå ferdig i 2020. Utbyggingen av Follobanen er Norges største samferdselsprosjekt i nyere tid, og som en del av dette skal Ski stasjon bygges ut med tre plattformer, seks spor og nye torg på begge sider av stasjonen. De store investeringene utløser også midler til kunst, og i november i fjor ble fire kunstnere invitert til en lukket konkurranse.
Juryen har nå behandlet konkurransebidragene, og Tiril Schrøders bidrag er plukket ut som kunstverket som vil møte reisende, ansatte og forbipasserende på Ski stasjon.
Tiril Schrøder (f. 1969) har bred utstillingsbakgrunn fra inn- og utland, og er også professor ved Kunsthøgskolen i Oslo. I vinnerutkastet har hun tatt hele betongveggen som vender mot Ski sentrum i bruk – kunstverket vil fungere som én stor kollasj som måler hele 66 meter i bredden, og fire meter i høyden. Kollasjens elementer vil trykkes på baksiden av herdede glassplater, som vil festes til betongveggen og utgjøre et helhetlig landskap med en rekke detaljer.
Skyer, trær og himmel utgjør en stor del av motivet i Schrøders store, harmoniske veggverk, sammen med hus og blokkbebyggelser. Landskapet og detaljene i det er fulle av referanser til Ski og omegn, satt sammen fra ulike tidsepoker og steder i lokalmiljøet. En stor, flyvende kråke fungerer som en påminner om at Ski kommune en gang het Kråkvik, mens en hest viser til hestene i kommunevåpenet. Også natur og friluftsliv dukker opp som motivelementer i bildet, blant annet med referanser til Tømmerås, kommunens høyeste topp. I Schrøders kunstverk vil natur og kultur fungere sammen, som elementer som vokser sammen og styrker hverandre og utgjør en helhetlig identitet.
– Det har vært viktig for meg at verket skal knytte seg til stedet Ski og passe inn både historisk og i nåtid. Jeg har vært opptatt av at dette vil være et kunstverk folk daglig skal forholde seg til, og at det dermed ikke bør være for forstyrrende, snarere litt dempet. Når man beveger seg forbi det kan man feste seg ved forskjellige ting. Opplevelsen av det blir også ulik alt etter hvilken avstand man ser verket fra, sier Tiril Schrøder.