Universitetsmuseet i Bergen, på folkemunne kalt Bergen museum, ble grunnlagt i 1825 og er et av Norges eldste museer. Museet er stengt på ubestemt tid fordi bare Sørfløyen har fått bevilget penger til rehabilitering. Tidligere kunne man her se utstillinger som viser eksotiske dyrearter og insekter, og hvordan hverdagslivet artet seg i tidligere tider. Museet huser dessuten forskningsinstituttet De naturhistoriske samlinger, som er underlagt Universitetet i Bergen.
Sørfløyen er nå renovert og tilbakeført til sin opprinnelige prakt, og i forbindelse med ombyggingen fikk Universitetet i Bergen få sin egen universitetsaula. Festsalen danner ramme rundt offisielle arrangementer, doktorgradsseremonier, internasjonale akademiske foredrag og dessuten konserter og banketter. Plasseringen av universitetets festsal i museet understreker de tette historiske båndene mellom de to institusjonene. Den naturvitenskapelige forskningen ved museet dannet i sin tid grunnlaget for opprettelsen av universitetet, som fant sted i 1946.
Det ble satt av tre millioner kroner til et nytt kunstprosjekt til fondveggen i festsalen, og etter en lukket konkurranse ble kunstner Kari Dyrdal valgt.
Dyrdal er professor i tekstil ved Avdeling for kunst på Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Hun ønsket å ta utgangspunkt i naturvitenskapen som dyrkes ved museet og universitetet i arbeidet til festsalen. Som hun sier i sitt konkurranseutkast: «Naturvitenskapen avdekker mønster og strukturer, og jeg har ønsket å bruke dette som underlag for en stor, vevd flate». Bildet er vevd av ulike, lysbestandige materialer med digital vev på et verksted i Nederland. Som utgangspunkt for motivet bruker hun fotografier av snitt i Bergens grunnfjell som hun bearbeider digitalt, gjennom speilinger og forskyvninger.